Bagolykeszeg: egzotikus keszegünk – 3 profi tipp

A bagolykeszeg (Abramis sapa) az egyik legérdekesebb és kevésbé ismert halfaj, amely a magyar horgászvizekben megtalálható. Bár sok horgász számára talán kevésbé ismert, ez a hal különleges kihívásokat és élményeket kínál a horgászok számára. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bagolykeszeget, ismertetjük elterjedését, táplálkozási szokásait, valamint horgászati technikákat adunk, amelyekkel eredményesen lehet célba venni ezt a különleges halfajt.
Bagolykeszeg

Tartalomjegyzék

Google hirdetés

A bagolykeszeg általános ismertetése

A bagolykeszeg (Abramis sapa) egy közepes méretű, akár 30 cm hosszúságot is elérő hal, amely a pontyfélék családjába tartozik. Klasszikus Abramis, nem véletlenül a legközelebbi rokona a dévérkeszeg és a laposkeszeg. Teste lapított, oldalt erősen összenyomott, ami szintén jól mutatja, hogy a folyók lakója. Színét tekintve általában ezüstös csillogású, azonban a háta gyakran sötétebb árnyalatú. Úszói szürkék, a farokúszó mélyen bemetszett, gyakran fekete árnyalatú. Nevét különleges, kissé „bagolyra” emlékeztető szemeiről kapta., ami megkülönbözteti a többi keszegfajtól. Kicsi szája jellegzetesen alsó állású, orra túlnyúlik a száján, ez is jól mutatja fenéklakó életmódját. Hozzáértő horgász nagy szeme és szája alapján azonnal felismeri.

A bagolykeszeg életciklusa

A bagolykeszeg ívása általában tavasszal, április és május között zajlik, az ivarérettséget 3-4 éves korában éri el. Az ívás során a nőstények sekély vizekben rakják le ikráikat, amelyekből 2-3 nap alatt kelnek ki az ivadékok. A fiatal halak gyorsan növekednek, és viszonylag rövid idő alatt elérik a felnőttkort.

Elterjedése

Európa-szerte elterjedt, különösen a közép- és kelet-európai vizekben. Magyarországon is gyakori fajnak számít, és szinte minden nagyobb természetes vízben, így a Tiszában, a Dunában és a kisebb folyókban is megtalálható. Előszeretettel tartózkodik lassan áramló folyókban, de holtágakban is megtalálja élőhelyét. Gyorsabb folyású vizeken különösen kedveli a part menti zónákat, ahol a víz sebessége kedvező a táplálkozásához.

A bagolykeszeg táplálkozása

Valódi mindenevő, de étrendje elsősorban állati eredetű táplálékból áll. Fő táplálékai közé tartoznak az algák, a vízinövények apró részei, valamint a vízfenéken élő apróbb gerinctelenek, mint például a rovarlárvák és a különféle rovarlárvák és férgek. Táplálkozási szokásai miatt a bagolykeszeg fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémában, mivel segít fenntartani a növényi anyagok és a vízben élő apró szervezetek egyensúlyát. Horgászati szempontból klasszikus mindenevő: a csontitól kezdve a gilisztán át a kenyérrózsáig bármivel megfoghatjuk. Amíg lehetett kérésszel horgászni (tiszai, marosi horgászok tudják miről írok), a kecsegézés és a márnázás klasszikus mellékhala volt az „óriás bagoly”, nemegyszer meghökkentő sodrásban, gyakran sötét éjszaka.

Klasszikus fenéklakó halfaj, a bagolykeszeg a vízfenék közelében keresi táplálékát, ahol a növényi anyagokat és az apróbb állatokat összegyűjti. Ez a táplálkozási szokás különösen alkalmassá teszi a fenekező horgászati technikák alkalmazására, de az UL pergetők is gyakran találkoznak vele mini gumijaik horgán.

Tippek: bagolykeszeg horgászat

A bagolykeszeg horgászat különleges kihívásokat rejt, mivel a hal viszonylag óvatos és gyakran nehezen kap rá a horogra. Az alábbiakban néhány hasznos tippet osztunk meg, amelyek segítségével eredményesebben lehet bagolykeszegre horgászni. Egyik sem egy nagy varázslat, de talán sikerül praktikus ismereteket összegyűjteni.

Időpont és helyszín kiválasztása

A bagolykeszeg legaktívabb időszaka a nyári hónapokban van (illetve késő ősszel is könnyű megfogni, de erről majd később): aktivitás szerint különösen a kora reggeli és a késő esti órákban jellemző, illetve az egyik meghatározó éjszakai keszegfélénk. Helyszín tekintetében sok helyen megtalálható, talán a legbiztosabb tipp a folyók közepesen gyors egyenes folyású részei, közepes (6-10 méteres) mélységgel.

3 tapasztalatokon alapuló javaslat

Egyik sem tuti tipp, de vélelmezhetően, ha betartod, akkor magasabb lesz a bagolykeszegek részaránya a zsákmányodban.

Könnyű feederes fenekezés, hosszú előkével, közepes sodrásban: talán ez a legbiztosabb tipp, azzal a megjegyzéssel, hogy a bagolykeszeg jellegzetes járulékos hal. Jönni fog a karikakeszegtől kezdve a dévéren át a laposkeszegig minden, de legalább lesz bőven kapás. Mindegy, hogy partról vagy csónakból csinálod, szorgalmasan dobálsz ütemre, jó nehezített földes folyóvízi kajával, aztán jönni fognak a különböző keszegek. Ha „baglyos” helyet találtál, akkor lesz bőven bagoly is közte. Ne feledd: minél több csonti van az etetőanyagban, attól több halat fogsz…

Éjszakai úsztatás világító úszóval: az egyik legnagyobb kedvenc. Keresel egy viszonylag akadómentes pályát és a fenéken csúsztatva úsztatsz. Meghökkentő méretű és tömegű bagolykeszegek tudnak összeállni az etetésre. Ha gyanúsan nagy a csönd, akkor a következő kapásra óvatosan emelj be, mert vagy ponty, vagy márna sumákol az etetéseden. Ha nem elég izmos a cucc, akkor jöhet az éjszakai szerelés. Ha meg kapitális gardát fogsz a tapasztalatok alapján akkor se lepődj meg.

Késő őszi és téli finom feederezés: ahogy minden hal, ő is spórol az energiával. Amikor elkezdenek hűlni a vizek, ő is elkezdi keresni a csendesebb részeket. Bár klasszikus folyóvízi hal, minél hidegebb a víz, annál inkább keresi a csendesebb, sőt álló részeket. Érdekes módon emellett egész télen táplálkozik. Innentől kezdve az egyik legsikeresebb horgászat a lefinomított feeder peca a különböző öblökben és kikötőkben, néha hihetetlen tömegben képes összeállni, ráadásul jól koncentrálható a megfelelő téli etetőanyagokkal.

Bagolykeszeg a konyhában

Ízlés kérdése, de nekem a kedvenc sütőhalam hófehér húsával, érdekes ízével. Igazi különlegesség, amely nemcsak a horgászok, hanem a gasztronómia kedvelőinek is nagy örömöt okoz. A hal elkészítésekor érdemes sűrűn beirdalni a húsát, hogy az apró szálkák is át tudjanak sülni, így az étel még élvezetesebb legyen. Ha paprikás lisztben forgatjuk meg, a hal csodálatosan fűszeres, pirosas kérget kap, amely nemcsak esztétikailag nyújt különleges élményt, hanem az ízek harmóniáját is fokozza.

A másik lehetőség pedig a kukoricaliszt, amely használata pedig egy ropogós, bevonatot varázsol a bagolykeszegre, amely még inkább kiemeli a hal finom, természetesen enyhe ízét. Ez az elkészítési mód nemcsak ínycsiklandó, de egyszerű is, így akár egy hétköznapi vacsorához, akár egy különleges alkalomhoz is tökéletes választás. Hasonlóan a többi keszeghez ilyen módon elkészítve igazi ínyencfalat, amely minden halimádó számára felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújt.

Csodálatos Feleségem tapasztalatai alapján könnyű Chardonnay fehérbort javasolnék mellé.

Mit tudtunk meg a bagolykeszegről?

Milyen halfaj ez a keszeg?

A bagolykeszeg (Abramis sapa) egy közepes méretű, akár 30-35 cm hosszúságot is elérő édesvízi hal, amely a pontyfélék családjába tartozik. Jellegzetes, magas hátú, lapított testű, és különleges megjelenést kölcsönöznek neki nagy, kerek szemei, amelyekről a nevét is kapta.

Hol található meg?

A bagolykeszeg Európa-szerte elterjedt, különösen a közép- és kelet-európai vizekben. Magyarországon szinte minden nagyobb természetes folyóvízben megtalálható, beleértve a Tiszát, a Dunát, és kisebb folyókat is. Kedveli a lassan áramló vizeket, holtágakat és part menti zónákat.

Mivel táplálkozik?

A bagolykeszeg mindenevő, de főként állati eredetű táplálékot fogyaszt. Táplálékai közé tartoznak a rovarlárvák, férgek, apró gerinctelenek, valamint algák és vízinövények. Táplálkozási szokásai miatt fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémában, mivel fenntartja a növényi anyagok és apró szervezetek egyensúlyát.

Hogyan lehet eredményesen rá horgászni?

Horgászatához a legjobb módszer a feederes fenekezés, különösen hosszú előkével és közepes sodrású vizeken. Ezen kívül éjszakai úsztatással, világító úszóval is eredményesen fogható. Késő ősszel és télen finomított feeder technikával a csendesebb öblökben és kikötőkben is sikeres lehet a bagolykeszeg horgászat.

Hírdetés
Hírdetés

Ez is érdekelhet - tippleezz tovább

Tartalomjegyzék

Google Hirdetés