Neural hírek logo

A laboratóriumi sajt jön. De megennétek?

A londoni Better Dairy kezdeményezés laborban termesztett sajtot készít, amely soha nem látott tehenet – és állítják, az íze majdnem olyan, mint az igazi. A világon csak néhány vállalat készít hasonló terméket, de a növényi alapú sajtok iránti kereslet csökkenőben van. Az AHDB szerint a növényi sajtok eladásai 2025 első negyedévében 25,6%-kal estek vissza, míg a hagyományos sajtoké 3%-kal nőtt. A holland Those Vegan Cowboys és a francia Standing Ovation is piacra készül laboratóriumi sajttal, de a szabályozási akadályok miatt csak évek múlva kerülhetnek polcokra. A növényi sajtokkal kapcsolatban a fogyasztókat leginkább az ára és az ultra-feldolgozott jellegük aggasztja. A Better Dairy cheddarját már tesztelték: az íze közel áll a hagyományos sajthoz, bár még fejlesztgetik a textúrát és az ízvilágot. A vegán közösség megosztott: egyesek örülnének a húsmentes, de hússzerű ízeknek, mások viszont teljesen új ízélményt keresnek. A hagyományos tejipar képviselői pedig nem tartják fenyegetésnek ezeket az innovatív termékeket.
Google Hirdetés

### Laboratóriumi sajtok: Jönnek, de meg fogják-e nyerni a fogyasztók tetszését?

A londoni Stratfordban található Better Dairy nevű startup olyan sajtot készít, amely soha nem látott tehenet. A cég szerint íze szinte teljesen megegyezik a hagyományos sajtokéval, és csak egy a sok közül a világon, amely laboratóriumi körülmények között termelt sajttal kívánja meghódítani a piacot. Azonban a nemrégiben végzett felmérések szerint a növényi alapú termékek iránti kereslet csökkenőben van. Az Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) adatai szerint az Egyesült Királyságban 2025 első negyedévében a növényi sajtok értékesítése 25,6%-kal esett vissza, míg a hagyományos tejszínhab-sajtoké 3%-kal nőtt. Ennek egyik oka lehet, hogy a vegánok aránya a lakosságban csekély – mindössze 1-3% –, és ez a szám az utóbbi időben még csökkent is. A Vegan Society ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a húsmentes élelmiszerek piaca továbbra is stabil és versenyképes.

Az egészségügyi aggályok és a magas árak is szerepet játszhatnak a növényi sajtok népszerűségének csökkenésében. Egy kormányzati felmérés szerint a fogyasztók második legnagyobb aggodalma az ultra-feldolgozott élelmiszerek, amelyek közé a vegán sajtok is tartoznak, az első helyen pedig az árak állnak. A növényi sajtok jelenleg drágábbak, mint a hagyományosak, de a cégek remélik, hogy a technológia fejlődésével ez változni fog. A holland Those Vegan Cowboys például hamarosan bevezeti termékeit az USA-ba, míg az európai piacra várhatóan csak 3-4 éven belül kerülhet sor a szigorúbb szabályozás miatt. A francia Standing Ovation és a londoni Better Dairy is hasonló időkeretben tervezi piacra dobni innovatív sajtjait, utóbbi célja, hogy árban közelebb kerüljenek a hagyományos sajthoz.

### De vajon ízlik?

A Better Dairy meghívott egy ízlelésre, ahol a laboratóriumi körülmények között készült cheddar sajtokat lehetett kipróbálni. A cég jelenleg csak ezt a fajtát állítja elő, mivel szerintük a kemény vegán sajtok között van a legnagyobb „minőségi szakadék” a hagyományos változathoz képest. A sajt készítéséhez genetikailag módosított élesztőt használnak, amely tejsavófehérjét (caseint) termel, ezt pedig növényi zsírokkal és egyéb tejkomponensekkel keverik össze. Az ízlelés során kiderült, hogy a laboratóriumi sajtok valóban közelebb állnak a hagyományos ízvilághoz, mint bármely más vegán alternatíva, bár a fiatalabb sajtok kissé gumiszerűbbek, az idősebbek pedig sósabbak lehetnek. A sajt jól olvad, így például egy hamburgeren is jól funkcionál.

A cégek tisztában vannak azzal, hogy még van hová fejlődni. A Better Dairy például szeretné, hogy a jövőben kézműves sajtkészítők használják fel a növényi alapú „tejüket” a saját receptjeikben. A Those Vegan Cowboys egyszerűen pótolható sajtokra, például pizzákra és hamburgerekre koncentrál, míg a Standing Ovation már készít camembert-t is. Azonban a fogyasztói fogadtatás még bizonytalan: az AHDB felmérése szerint azok közül, akik vásároltak vegán sajtot az elmúlt évben, 40% nem vette újra, ami arra utalhat, hogy az ízvilág nem nyerte meg őket. A Vegan Society képviselője, Damian Watson rámutat, hogy egyes vegánok nem is szeretnék, ha az ételük pontosan úgy ízene, mint a hagyományos változat. A Dairy UK vezetője, Judith Bryans pedig úgy véli, hogy a hagyományos tejtermékek piaca továbbra is erős marad, és a laboratóriumi alternatívák csak egy újabb választási lehetőséget jelentenek.


Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.

Forrás: https://www.bbc.com/news/articles/c98jjgqyd6po.

A képet Pawel Czerwinski készítette, mely az Unsplash-on található.

Hírdetés
Hírdetés

Neural hírek

A Samsung Galaxy Watch 8 szíjai mostantól a Dynamic Lug rendszert használják, így a régi gyorszerelhető szíjak már nem kompatibilisek. Szerencsére számos új, kifejezetten a
A műholdas internet verseny váratlan áldozatot szedett: a csillagászati látványosságokat. Egy új tanulmány szerint a Starlink, BlueBird és OneWeb műholdjai messze túlvilágítják a nemzetközi szabványokat,
Egy sétáló halászrendelő mentette meg Tomot a szepszistől – és átalakíthatja az NHS-t. Tom Parker 37 évesen eltörte a lábát egy halászbalesetben, de a seb
Európa új belépési rendszere, az EES végre bevezetésre kerül 2025 őszén, ami jelentős változást hoz a nem EU-s utazók számára. A rendszer biometrikus adatokat rögzít
Frissítés: augusztus 1., 17:00 ET: A Savannah River Site vállalkozója e-mailben közölt nyilatkozatában három további darázsfészket fedezett fel a területen. Edwin Deshong, a Savannah River
Ausztrália híres különös lényeiről, és most egy óriási botjáró rovar került a figyelem középpontjába. Az Acrohylla alta nevű fajt kutatók fedezték fel, és úgy vélik,
Google Hirdetés

Kertészet