Neural hírek logo

Mesterséges édesítők és az agy egészsége

Mesterséges édesítőszerek károsak lehetnek az agy egészségére, kiderült egy új tanulmányból. A Neurology folyóiratban közölt kutatás szerint, akik nagy mennyiségben fogyasztanak nulla vagy alacsony kalóriatartalmú mesterséges édesítőszereket, gyorsabb memóriavesztésben és gondolkodási problémákban szenvedhetnek. A magasabb adagot fogyasztók agyi öregedése akár 62%-kal gyorsabb is lehet, ami különösen veszélyes középkorúak és cukorbetegek esetében.
Google Hirdetés

Az édesítőszerek agykárosító hatásáról szóló tanulmány szerint a nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítőszerek gyorsabb memóriaromlást és gondolkodási problémákat okozhatnak. A Neurology című tudományos folyóiratban közölt kutatás kimutatta, hogy az édesítőszereket nagyobb mennyiségben fogyasztókban 62%-kal gyorsabb volt a kognitív képességek hanyatlása, ami körülbelül 1,6 évnyi agyi öregedésnek felel meg. A kockázat különösen magas volt a diabéteszes és középkorú egyéneknél. A nyolc évig tartó vizsgálatban 12 800 brazil felnőtt vett részt, akiknek édesítőszer-fogyasztását összehasonlították nyelvi, memória- és gondolkodási teszteken mutatott teljesítményükkel.

A kutatás hangsúlyozza, hogy a mesterséges édesítőszerek egészségügyi kockázatai nem korlátozódnak csupán az agyi funkciókra. A világszervezetek, mint például az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az aszpartámot rákkeltő anyagként jelölte meg, amely emellett károsíthatja a bélflórát, növelheti a pitvarfibrilláció, a túlsúly és a 2-es típusú diabétesz kockázatát. A Harvard Egyetem által hivatkozott kutatások szerint az édesítőszerek szívroham, agyi érkatasztrófa és egyéb szív- és érrendszeri problémák kialakulásának valószínűségét is növelik. Emellett környezeti hatásaik is aggasztóak, mivel nehezen lebomló anyagokként szennyezik a vizeket, és káros hatással vannak a vízi ökoszisztémákra.

A jelenlegi ismeretek alapján további kutatásokra van szükség a mesterséges édesítőszerek pontos hatásainak megállapításához, különösen azért, mert a jelenlegi tanulmány megfigyelési jellegű. Az egészségmegőrzés szempontjából ajánlott a mesterséges édesítőszerek csökkentése, és helyettük természetes alternatívák, például gyümölcsök, zöldségek és kezeletlen élelmiszerek fogyasztása. Egyszerű megoldásként javasolják a gyümölcsök hozzáadását a vízhez, vagy a alacsony cukortartalmú ételek választását, hogy csökkentsék az egészségügyi kockázatokat és támogassák a fenntarthatóbb életmódot.


Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.

Forrás: https://www.yahoo.com/news/articles/concerning-study-reveals-common-food-061500729.html.

A képet Milad Fakurian készítette, mely az Unsplash-on található.

Hírdetés
Hírdetés

Neural hírek

Több, mint munka: A Facing Hunger Élelmiszerbank munkatársai megosztják, milyen örömmel tölti el őket a segítés. Cyndi Kirkhart és Scott Thompson arról beszél, hogyan találkoztak,
A Partiőrség keményen készül, hogy bármire felkészültek legyenek a tengeri drogcsempészek elleni akciók során. Az elit TACLET egységek hónapokig tartó, intenzív gyakorlatokon vesznek részt, mielőtt
Trump gazdaságpolitikája: szakértők szerint a MAGA ígéretek megtagadása. A második ciklus kezdetén bejelentett drasztikus változások inkább növelik a társadalmi egyenlőtlenséget és gazdasági bizonytalanságot. Az infláció
A Steam Deck akár 12 órás akkumulátor-ideje is gyorsan lemerülhet igényes játékok közben. Szerencsére vannak megoldások, hogy ne kapjon ki épp egy főellenség legyőzésekor. Mutatjuk
A Jeremy Siegel szerint az AI-buborék legnagyobb kockázata nem a technológia működőképességében rejlik, hanem abban, hogy a jelenlegi óriási beruházások hamarosan jelentősen olcsóbbá válhatnak. A
A mesterséges intelligencia forradalma átalakítja a pénzügyi szektor és a vállalatvezetés oktatását. Az egyetemek új AI-központú szakirányokat indítanak, hogy a diákok ne maradjanak le a
Google Hirdetés

Kertészet