Törökország visszavonta az uniós döner szabályozási kezdeményezését, amely elsősorban Németország hatalmas kebabipart érintette volna. A török Nemzetközi Döner Szövetség (Udofed) úgy érvelt, hogy a függőleges forgórostélyon sült húsos specialitást nemzeti ételként kellene elismerni, és az Európai Unióban “Hagyományos Garantált Speciális Termék” (TSG) státuszt kért volna számára. Ez szigorú előírásokat jelentett volna: a marhahús csak 16 hónaposnál idősebb állatokból, a bárányhús legalább hat hónapos juhokból származhatott, borjú- és pulykahús tiltott lett volna, és a húsokat 3-5 mm vastagságban kellett volna felszeletelni speciális késsel.
Németország élesen tiltakozott a javaslat ellen, kiemelve, hogy a döner a török bevándorlók révén a német konyha szerves részévé vált. Az ország saját változata – amely gyakran borjúhúst, lilahagymát, savanyú káposztát és különféle szószokat tartalmaz – lényegesen eltér a török eredetitől. Cem Özdemir, török származású volt német élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta: “A döner Németországhoz tartozik”, és nincs szükség ankari iránymutatásokra. A német kormány támogatásával az iparág erőteljesen lobbizott a terv ellen.
A vita mögött hatalmas gazdasági érdekek húzódtak: Európában mintegy 60 000 embert foglalkoztat a kebabipar, napi 400 tonna termékkel. Az éves forgalom eléri a 3,5 milliárd eurót, melyből 2,4 milliárd csak Németországban kerül eladásra. A török szövetség szeptember 23-án visszavonta kérelmét, részben az ellenállás, részben a kompromisszum keresésének kudarca miatt. Az EU tisztviselője utóbb elárulta, hogy a javaslat egyébként is elutasítás felé tartott.
Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.
Forrás: https://www.bbc.com/news/articles/cly9g9g7j36o.
A képet Victoria Shes készítette, mely az Unsplash-on található.