A 2025-ös Nobel-díjakat október elején hirdetik ki, de ha Ön is olyan tudományrajongó, aki imádja az elmés és szórakoztató kutatásokat, akkor talán az előző napi paródiaverzió érdekesebb lehet. A 35. alkalommal megrendezett Ig Nobel-díjátadóra gondolok, amely évente a legkülönösebb tudományos kutatásokat díjazza. A díjakat az Annals of Improbable Research magazin választja ki, és mindig egy csapat meglepődött Nobel-díjas adja át. Bár az esemény hangulata vidám és humoros, minden győztes komoly és figyelemre méltó kutatást végzett, amely tiszteletet és elismerést érdemel.
Az idei év témája az „emésztés” volt, így számos díj étellel kapcsolatos kutatásokat jutalmazott. A fizikai díjat egy olasz csapat kapta, amely a Cacio e Pepe szósz fázisátalakulását vizsgálta, amikor csomósodni kezd. A kémiai díjat egy olyan kísérlet nyerte, amely azt tesztelte, hogy a Teflon fogyasztása növelheti-e az étel térfogatát kalóriabevitel nélkül. A béke-díjat egy európai csapat kapta, amely kimutatta, hogy az alkohol néha javíthatja az idegen nyelvű beszédkészséget.
Az idei ceremónia különösen az elhunyt kutatók ötleteit is megünnepelte. William Bean posztumusz irodalmi díjat kapott azért, hogy 35 éven át dokumentálta és elemezte a körmének növekedési ütemét. Az esemény emlékezett Tom Lehrerre is, a matematikusból zeneszerzővé vált személyre, aki minden évben elhangzó, híres elemekről szóló dalt komponált. A díjazottak most egy világkörüli körútra indulnak, ahol megvitatják kutatásaikat és válaszolnak a közönség kérdéseire.
Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.
Forrás: https://gizmodo.com/2025-ig-nobel-prizes-2000661425.
A képet Alex Plesovskich készítette, mely az Unsplash-on található.