Neural hírek logo

Kovászvilág – Mikroorganizmusok titkos élete a kovászstarterekben

Pár éve részt vettem a HealthFerm Citizen Science csoport és a VUB Brüsszel és az ETH Zürich egyetemek által vezetett kutatásban. A Citizen Science Sourdough Project keretében gyűjtötték és térképezték fel a kovászstarterek mikrobiológiai mintáit, mindezt közösségi tudomány segítségével. Mint kovászos kenyér rajongó, természetesen boldogan küldtem be a mintámat – aztán évek teltek el, és teljesen elfelejtettem a projektet. Egészen tegnapig, amikor megérkezett az eredményeket tartalmazó e-mail a mintámról (azonosító: 4f6d6)! Az első részben a személyes kovászstarteremet hasonlították össze az összes beküldött mintával: (A) lehetséges "ikerstarterek" Európa térképén, (B) erjedési preferenciák (hőmérséklet, idő), (C) savasság és kor, valamint (D) élesztő- és baktériumsejtek mennyisége. Az én starterem, a "Stinkie", három svájci, egy román és egy finn mintával mutatott teljes egyezést – pedig a helyi éghajlat, liszt és táplálási szokások alapján mindegyik starter egyedinek kellene legyen! A második rész a kovász gombás és baktériumos "ujjlenyomatát" mutatta be. A baktériumok között a Lactobacillus brevis dominált (89,5%), míg az élesztőknél kizárólag a Saccharomyces cerevisiae volt jelen (100%). Bár a starterem több mikroorganizmust tartalmaz, mint az átlag, a hosszú évek alatt egyfajta monokultúra alakult ki – lehet, itt az ideje változtatni a táplálási rutinon! Imádom az ilyen közösségi tudományos projekteket, ahol nemcsak mintát küldhetünk be, hanem a végén betekintést is kapunk az eredményekbe. Remélem, a későbbiekben még több hasonló kutatásban lesz lehetőségem részt venni!
Google Hirdetés

Néhány éve részt vettem a HealthFerm Citizen Science csoport és a Brüsszeli VUB valamint a Zürichi ETH egyetemek által közösen vezetett kutatásban, a Citizen Science Sourdough Projectben. A projekt célja az volt, hogy polgári tudomány segítségével gyűjtsön és térképezzen fel kovászstarter mintákat. Mint kovászrajongó, természetesen örömmel küldtem be a saját mintámat, majd az évek során teljesen elfelejtettem a kutatást. Tegnap azonban végül megérkezett az e-mail a mintám (4f6d6 azonosítójú) eredményeivel!

Az eredményjelentés első része a saját kovászstarteremet hasonlította össze az összes beküldött mintával négy szempont alapján: (A) lehetséges „ikerstarterek” Európa térképén, (B) erjedési preferenciák (hőmérséklet, idő), (C) savasság és kor, valamint (D) élesztő- és baktériumsejtek mennyisége. A kovászom, Stinkie, három svájci, egy román és egy finn starterrel mutatott genetikai hasonlóságot, ami különösen érdekes, hiszen a kovász jellegzetességeit a helyi éghajlat, lisztfajták és táplálási szokások határozzák meg. Az erjedési tulajdonságok tekintetében Stinkie savanyúbb és légiesebb, mint a többi rozslisztet használó starter, valamint hidegebb környezetben tárolom. A savasság (pH 3.7) átlagos, de a kor tekintetében kiemelkedő: míg az átlagéletkor 5 év alatti, addig az enyém elvileg 11 éves! Az élesztő- és baktériumsejtek száma (41,69 millió élesztősejt/gramm és 2,82 milliárd baktériumsejt/gramm) szintén magasabb az átlagnál, ami talán a magasabb korral magyarázható.

A jelentés második része Stinkie élesztő- és baktérium-ujjlenyomatát elemzi. A baktériumok között a Lactobacillus brevis dominál (89,5%), míg az élesztőflóra teljes egészében a Saccharomyces cerevisiae fajból áll (100%). Ez azt jelenti, hogy bár általánosságban több mikroorganizmus található a kovászomban, hosszú idő alatt egyfajta „monokultúra” alakult ki. Bár ez előnyös a kiszámíthatóság szempontjából, a változatosság hiánya csökkentheti az ízképletet. Kíváncsi lennék, hogy milyen gyorsan változna a mikrobiom, ha szobahőmérsékleten, gyakori etetéssel tárolnám. A kutatás során egy Dough-Pro nevű AI-asszisztens is segíti az adatok értelmezését, bár a valóságban ez egy ChatGPT-re irányító link. Mindenesetre lenyűgöző, hogy a polgári tudomány lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy betekintést nyerjenek a saját mintájuk eredményeibe – remélem, a bélmikrobióm-kutatásban is hasonló visszajelzést kapok egyszer!


Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.

Forrás: https://brainbaking.com/post/2025/04/my-sourdough-starter-has-twins/.

A képet Franzi Meyer készítette, mely az Unsplash-on található.

Hírdetés
Hírdetés

Neural hírek

A Bundesliga-nyitány izgalma: Bayern München és RB Leipzig csatázik az Allianz Arenán! A címvédő bajorok és az újjászerveződt lipcseiek mérkőzése ígér veszélyes szituációkat és taktikai
Az AI-modellek virtuális gépre van szükségük a hatékony és biztonságos integráció érdekében. A Model Virtuális Gép (MVM) elválasztja a modellfejlesztést az integrációs logikától, biztosítva a
A fenntarthatósági címkék hatékonysága növelhető egyszerű dizájn változtatásokkal, ahogy azt egy nemzetközi kutatás is alátámasztja. Az EU „Zöld Levél” bio logójához hozzáadott „BIO” vagy „ECO”
A hegyek közé költözés megerősítette a házasságukat: a szerző és felesége közelebb kerültek, mikor a külső támogatás hiányában egymásra kellett támaszkodniuk. A csendes hegyi városban
Rémisztő élmény egy noidai családdal: az Uber-sofőr megpróbált elmenekülni a rendőri ellenőrzés elől, veszélyes sebességgel hajtva, miközben az utasok nem szállhattak ki. A történet szociális
Az író lecsökkentette a DoorDash kiadásait és edzőterembe jelentkezett az egészségéért. | Az éves összegzés 11.000 dollár ételszállítási kiadást mutatott, ami egészségügyi riadót okozott. |
Google Hirdetés

Kertészet