Ezen időszak célja, hogy a hal zavartalanul ívhasson, ami létfontosságú a populáció fenntarthatóságához. Az országos tilalmi időszak elősegíti a halállomány regenerálódását, így a következő szezonban is megfelelő mennyiségű compó áll majd rendelkezésre a horgászok számára.
Compó tilalom 2025-ben
Végre a doktorhal, vagyis a Compó is védettséget kapott. Sőt egyre több vízen egész évben tilos kifogni. A compónál is érdemes előzetesen tájékozódni az adott vízterületre vonatkozó konkrét szabályokról.
A tilalmi időszak pontos meghatározásánál kiemelt fontossága van annak, hogy a 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. §-ának (9) bekezdése kimondja, hogy a fajlagos tilalmi idők általános esetben a tilalmi időszak első napján éjfélkor kezdődnek, és az utolsó nap éjfélig tartanak.
Azonban ezt a szabályt módosítják a hétvégékre vonatkozó kivételek: ha a tilalmi idő első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom csak a következő munkanapon lép érvénybe. Az időszak végén pedig ha az utolsó nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt megelőző munkanapon, általában pénteken éjfélkor véget ér.
Ezen szabályokat figyelembe véve az általános szabályok szerint a compo tilalmi időszak 2025.05.02 – 06. 15.-ig tartana, azonban 2025-ben figyelembe véve a hétvégéket nagy valószínüséggel a tilalomnak vége lesz 06. 13. éjfélkor.
Compó tilalmi időszak tehát: 2025.05.02 – 2025.06.13
A Compó jellemzői és jelentősége
A compó zömök testű, palackzöld vagy akár aranyszínű, csillogó pikkelyeivel jellegzetes megjelenésű. A hal kedveli az alacsony oxigéntartalmú vizeket, és képes megélni a sűrű növényzet közötti iszapos részeken. Táplálkozásában elsősorban férgek, lárvák és apró rákfélék dominálnak, és néhány helyen a versenyhorgászok speciális, édes etetőanyaggal csalogatják. A horgászata precíz technikát igényel, mivel a compó lassan és óvatosan „ízlelgeti” a csalit.
A compó gasztronómiai értéke
A compó húsa különleges gasztronómiai élményt nyújt, bár kissé szálkás, ami miatt odafigyelést igényel az elkészítése és a fogyasztása. Az édesvízi halak jellegzetes, enyhén édeskés ízével rendelkezik, és különösen a német tógazdaságokban kedvelt, ahol olykor nagyobb értéket képvisel, mint a ponty. A compó igazi csemege azok számára, akik kedvelik a természetes, folyók és tavak világát idéző ízeket.
Elkészítési tippek és receptek
A compót leginkább a forrázásos módszerrel tisztítják, hogy könnyebben megszabaduljon a pikkelyektől, majd pácolva vagy főzve fogyasztják. Az egyik kedvelt recept a fokhagymás-petrezselymes sült compó, amely egyszerűen készíthető: a halat sóval, borssal és fokhagymával fűszerezik, majd friss petrezselyemmel megszórva olívaolajban aranybarnára sütik.
A halászlé alapanyagaiként is kitűnően használható, ahol a compó egyedi íze különlegesen gazdagítja az ételt. Ilyenkor a halat előfőzik, majd sűrű paprikás lében főzik tovább, hogy ízei maximálisan érvényesülhessenek. Egy másik recept a paradicsomos-fokhagymás compó ragu, melyben a halat paradicsomszószban főzik puhára, hozzáadva fokhagymát, fűszereket és egy kevés fehérbort a még ízesebb, gazdagabb végeredményért.
Az ételek elkészítéséhez figyelni kell, hogy a compó húsa szálkás, így a filézés különös odafigyelést igényel. Az ilyen fogások hozzájárulnak ahhoz, hogy a compó ne csak a horgászatban, hanem a magyar gasztronómiában is kiemelt helyet foglaljon e
A tilalmi időszak betartása elengedhetetlen a compó populáció védelme érdekében, különösen a horgászok körében kedvelt vízterületeken, mint a Balaton és a Duna mellékágai, ahol különösen érzékeny az élőhelyi változásokra.