<p>A klímaváltozás és a túlhalászás fenyegeti Vietnam hagyományos halmártását, azaz halszósz-készítését</p>
<p>Vietnam halszósz-készítő hagyományai veszélyben vannak, nemcsak a tömegtermelést folytató nagyvállalatok, hanem a klímaváltozás és a túlhalászás miatt is. A halszósz (nuoc mam) alapanyaga, a szardellaállományok egyre inkább megfogyatkoznak, ami közvetlenül érinti a helyi családi vállalkozásokat, mint például a Bui család negyedik generációja által vezetett üzemet. A halszósz nemcsak ízesítő, hanem Vietnam kulturális örökségének elválaszthatatlan része is.</p>
<p>A klímaváltozás miatt melegedő óceánok oxigénszintje csökken, ami káros hatással van a szardellákra. A túlhalászás és az ipari méretű hálóval végzett halászat tovább rontja a helyzetet, különösen a vitatott Dél-kínai-tengeri vizeken. A tudósok szerint még a legjobb körülmények között is a halállomány több mint ötöde eltűnhet, míg a legrosszabb forgatókönyvben szinte minden hal elpusztulhat. Ez globális következményekkel jár, hiszen a szardellák kulcsszerepet játszanak a tengeri ökoszisztémában és az emberi táplálékláncban is.</p>
<p>A hagyományos halszósz-készítés bonyolult folyamat: a frissen fogott szardellákat tengeri sóval keverik, majd agyagedényekben 18 hónapig erjesztik. A receptek családonként változnak, és a végtermék ízét a só mennyisége, az erjesztés ideje és egyéb hozzávalók befolyásolják. Azonban egyre nehezebb megfelelő minőségű alapanyagot szerezni, és sok család már fontolgatja, hogy felhagy a halszósz-készítéssel. Vietnam ambiciózus tervei a globális piaci részesedés növelésére így veszélybe kerülhetnek, noha a halszósz mélyen gyökerezik a vietnami kultúrában és gasztronómiában. A Bui család reméli, hogy a hagyomány tovább élhet, de ez egyre inkább a tenger állapotától függ.</p>
<p>Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.</p>
<p>Forrás: <a href="https://www.npr.org/2025/03/27/nx-s1-5342247/vietnam-fish-sauce-climate-change-overfishing" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.npr.org/2025/03/27/nx-s1-5342247/vietnam-fish-sauce-climate-change-overfishing</a>.</p>
<p>A képet <a href="https://unsplash.com/photos/white-ceramic-bowl-on-wooden-surface-8502DXwY-7U" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Percy Pham</a> készítette, mely az <a href="https://unsplash.com/@percythaipham" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Unsplash</a>-on található.</p>

Vietnam hagyományos halmártása a klímaváltozás és a túlhalászás árnyékában
A klímaváltozás és a túlhalászás fenyegeti Vietnam hagyományos halszósz-készítését. A felmelegedő óceánok és a túlhalászás miatt egyre nehezebb elkapni a szósz alapanyagát képező szardellákat. A halszósz nemcsak ízesítőszer, hanem Vietnem kulturális örökségének elválaszthatatlan része. A hagyományos halszósz-készítő családok, mint a Bui család, küszködnek az alapanyagok drágulásával és hiányával. A klímaváltozás miatt a szardellák populációja csökken, miközben a tengeri só minősége is változik, ami befolyásolja a szósz ízét. A helyi halászok is kevesebb és kisebb halakat fognak, mint régen. Vietnam a világ egyik legnagyobb halszósz-exportőre, és nemzeti márka kialakítására törekszik. A hagyományos recepteket örző családok azonban egyre nehezebben tudják fenntartani üzletüket. A halszósz nemcsak étel, hanem kulturális identitás és családi hagyomány is. Bui Van Phu, a negyedik generációs halszósz-készítő, szeretné átadni a családi titkokat a fiának. A fenntarthatóság azonban kérdéses a klímaváltozás és a túlhalászás miatt. "A halszósz nemcsak ízesítőszer, hanem a mi mesterségünk, kultúránk és hagyományunk, amit meg kell őrizni," mondja.