X
Google Hirdetés

Sós növények: A jövő mezőgazdasági megoldása a klímaváltozás árnyékában

Húsz évvel ezelőtt a holland farmer, Hubrecht Janse rájött, hogy családi vállalkozása, amely már harmadik generáció óta működik Hollandiában, komoly változások előtt áll. 2004-ben az ország kormánya egy zsilipkaput épített egy gátba, amely elválasztotta a csillogó kék Veere-tavat az Északi-tengertől. A nyitott kapu lehetővé tette, hogy a tengervíz beáramoljon a tóba, csökkentve ezzel a káros algásodást, de a tengerrel való kapcsolat megnövelte a tó sótartalmát. Janse számára ez komoly kihívást jelentett, mivel a tó partján fekvő földjei a sós víz hatására használhatatlanná váltak volna. A sóérzékeny növények, úgynevezett halofitok termesztése vált a megoldássá, amelyek nemcsak ellenállnak a magas sókoncentrációnak, de gazdaságilag is hasznosíthatóak.

Húsz évvel ezel&odblac;tt a holland farmer&comma; Hubrecht Janse rájött&comma; hogy családi vállalkozása&comma; amelyet már harmadik generáció m&udblac;ködtet Hollandiában&comma; komoly változások el&odblac;tt áll&period; 2004-ben az ország kormánya egy zsilipkaput épített egy gátba&comma; amely elválasztotta a csillogó kék Veere-tavat az Északi-tengert&odblac;l&period; A nyitott kapu lehet&odblac;vé tette&comma; hogy a tengervíz beáramoljon a tóba&comma; csökkentve ezzel a káros algásodást&comma; amely a gyakran állóvízben el&odblac;fordul&period; Azonban a tengerrel való kapcsolat megnövelte a tó sótartalmát&comma; ami problémát jelentett Janse számára&period; A farmja&comma; amely 160 hektáron terül el&comma; és cukorrépát&comma; hagymát&comma; burgonyát&comma; búzát és magvakat termel&comma; közvetlenül a Veere-tó déli partján fekszik&period; A sósabb víz bejutása a talajba azt jelentette&comma; hogy a tóhoz legközelebbi területek használhatatlanná válnak&period; A sókoncentráció évszázadok óta ellensége a mez&odblac;gazdaságnak&comma; mivel a magas sótartalom csökkentheti a terméshozamot vagy akár teljesen elpusztíthatja a növényeket&comma; mivel gátolja az ozmózist&comma; a folyamatot&comma; amelyen keresztül a növények vizet szállítanak szöveteikben&period;<br><br>Janse elgondolkodott azon&comma; hogy termeszthetne-e salicorniát&comma; egy halofita növényt&comma; amely természetes környezetében sós körülmények között él&period; A vékony&comma; lédús növény vadon termett és b&odblac;ségesen el&odblac;fordult a környéken&period; A salicornia&comma; amelyet gyakran tengeri spárgaként vagy tengeri babként is emlegetnek&comma; hosszú&comma; levéltelen szárral rendelkezik&comma; és sós íze van&period; A helyi lakosok évszázadok óta fogyasztják nyersen vagy f&odblac;zve&period; Janse 2006-ban ültette el els&odblac; salicornia termesztését&comma; és ma már jégvirágot&comma; tengeri levendulát és tengeri édesköményt is termel&comma; mind halofita növényeket&comma; a hagyományos zöldségek mellett&period; Ezek a növények nemcsak ízletesek&comma; hanem tápanyagokban is gazdagok&comma; és számos egészségügyi el&odblac;nnyel rendelkeznek&comma; mint például antioxidáns és gyulladáscsökkent&odblac; hatásuk&period;<br><br>A világon több mint 7000 ehet&odblac; halofita növény létezik&comma; amelyeket évezredek óta használnak élelemként&comma; gyógyszerként és tüzel&odblac;anyagként&period; A tudósok azonban csak az 1960-as években kezdtek el foglalkozni ezeknek a növényeknek a nagyüzemi termesztési lehet&odblac;ségeivel&period; A kutatások azt mutatják&comma; hogy a halofita növények nagy mennyiségben termeszthet&odblac;k&comma; és új lehet&odblac;séget nyújtanak az élelmiszerbiztonság er&odblac;sítésére&period; Ezek a növények tele vannak tápanyagokkal és egészségre pozitív hatású vegyületekkel&comma; mint például antioxidánsok&comma; gyulladáscsökkent&odblac; anyagok&comma; valamint antikarcinogén és antimikrobiális tulajdonságok&period; Egyes fajok segíthetnek a vércukor és a vérlipidek&comma; köztük a koleszterin szintjének csökkentésében&period;<br><br>A klímaváltozás és a tengerszint emelkedése miatt a talaj sótartalma világszerte növekszik&comma; ami komoly kihívást jelent a mez&odblac;gazdaság számára&period; A tengervíz behatolása a parti területekre&comma; valamint a hosszú szárazságok gyorsabbá teszik a só felhalmozódását a talajban&period; A mez&odblac;gazdasági öntözés is hozzájárul a talaj sótartalmának növekedéséhez&comma; mivel az öntöz&odblac;vízben lév&odblac; ásványi sók id&odblac;vel felhalmozódnak a talajban&period; A FAO szerint a sókoncentráció évente akár 3&comma;7 millió hektárnyi szántóföldet tesz használhatatlanná&comma; és csökkenti a terméshozamot közel 113 millió hektáron&period; A probléma tovább súlyosbodik&comma; és a klímaváltozás hatására várhatóan gyorsulni fog 2050-ig&period; A halofita növények termesztése lehet&odblac;séget nyújt a sós talajú területeken való mez&odblac;gazdasági termelésre&comma; és segíthet csökkenteni az édesvízhiányt&period; Ezek a növények nemcsak élelmiszerként hasznosak&comma; hanem környezeti el&odblac;nyökkel is rendelkeznek&comma; például védelmet nyújtanak a viharok és az áradások ellen&comma; valamint nagy mennyiség&udblac; szén-dioxidot képesek tárolni&period;<br><br>A halofita növények elterjedésének egyik legnagyobb akadálya az&comma; hogy a kereslet alacsony a hagyományos élelmiszerekkel szemben&period; A legtöbb ember még nem hallott ezekr&odblac;l a növényekr&odblac;l&comma; és ha ismerik is&comma; általában csak kis farmokon termelik&comma; és luxusélelmiszerek vagy éttermek kínálatában találhatók meg&period; Az agronómusok és kutatók azonban dolgoznak azon&comma; hogy népszer&udblac;sítsék ezeket a növényeket&comma; és bemutassák azok el&odblac;nyeit&period; A jöv&odblac;ben a halofiták egyre fontosabb szerepet játszhatnak az élelmiszerbiztonság és a fenntartható mez&odblac;gazdaság terén&comma; különösen a klímaváltozás és a talaj elsórosodása miatt&period; <br><br> Ez a cikk a Neural News AI &lpar;V1&rpar; verziójával készült&period; <br>Forrás&colon; <a href&equals;"https&colon;&sol;&sol;www&period;scientificamerican&period;com&sol;article&sol;the-future-of-food-may-depend-on-crops-such-as-quinoa-that-thrive-in-salty-soils&sol;" target&equals;"&lowbar;blank" rel&equals;"noopener noreferrer">https&colon;&sol;&sol;www&period;scientificamerican&period;com&sol;article&sol;the-future-of-food-may-depend-on-crops-such-as-quinoa-that-thrive-in-salty-soils&sol;<&sol;a>&period; <br>A kép forrása&colon; https&colon;&sol;&sol;unsplash&period;com&sol;photos&sol;PvJNLWLzmpo&sol;download&quest;ixid&equals;M3w3MTY0MTd8MHwxfHNlYXJjaHwxfHxoYWxvcGh5dGVzfGVufDB8fHx8MTc0MDkxMTkxN3ww

Hírdetés
Categories: Neural Hírek
X

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra

Mi és partnereink tárolunk és/vagy férünk hozzá információkhoz egy eszközön, például sütik formájában, és személyes adatokat dolgozunk fel, például egyedi azonosítókat és standard információkat, amelyeket az eszköz személyre szabott hirdetésekhez és tartalomhoz, hirdetések és tartalmak méréséhez, közönségmérésekhez és szolgáltatásfejlesztéshez küld. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk.