Google Hirdetés

Mesterséges édesítők és az agy egészsége

Mesterséges édesítőszerek károsak lehetnek az agy egészségére, kiderült egy új tanulmányból. A Neurology folyóiratban közölt kutatás szerint, akik nagy mennyiségben fogyasztanak nulla vagy alacsony kalóriatartalmú mesterséges édesítőszereket, gyorsabb memóriavesztésben és gondolkodási problémákban szenvedhetnek. A magasabb adagot fogyasztók agyi öregedése akár 62%-kal gyorsabb is lehet, ami különösen veszélyes középkorúak és cukorbetegek esetében.

&NewLine; <p><p>Az édesít&odblac;szerek agykárosító hatásáról szóló tanulmány szerint a nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesít&odblac;szerek gyorsabb memóriaromlást és gondolkodási problémákat okozhatnak&period; A Neurology cím&udblac; tudományos folyóiratban közölt kutatás kimutatta&comma; hogy az édesít&odblac;szereket nagyobb mennyiségben fogyasztókban 62&percnt;-kal gyorsabb volt a kognitív képességek hanyatlása&comma; ami körülbelül 1&comma;6 évnyi agyi öregedésnek felel meg&period; A kockázat különösen magas volt a diabéteszes és középkorú egyéneknél&period; A nyolc évig tartó vizsgálatban 12 800 brazil feln&odblac;tt vett részt&comma; akiknek édesít&odblac;szer-fogyasztását összehasonlították nyelvi&comma; memória- és gondolkodási teszteken mutatott teljesítményükkel&period;<&sol;p><p>A kutatás hangsúlyozza&comma; hogy a mesterséges édesít&odblac;szerek egészségügyi kockázatai nem korlátozódnak csupán az agyi funkciókra&period; A világszervezetek&comma; mint például az Egészségügyi Világszervezet &lpar;WHO&rpar;&comma; az aszpartámot rákkelt&odblac; anyagként jelölte meg&comma; amely emellett károsíthatja a bélflórát&comma; növelheti a pitvarfibrilláció&comma; a túlsúly és a 2-es típusú diabétesz kockázatát&period; A Harvard Egyetem által hivatkozott kutatások szerint az édesít&odblac;szerek szívroham&comma; agyi érkatasztrófa és egyéb szív- és érrendszeri problémák kialakulásának valószín&udblac;ségét is növelik&period; Emellett környezeti hatásaik is aggasztóak&comma; mivel nehezen lebomló anyagokként szennyezik a vizeket&comma; és káros hatással vannak a vízi ökoszisztémákra&period;<&sol;p><p>A jelenlegi ismeretek alapján további kutatásokra van szükség a mesterséges édesít&odblac;szerek pontos hatásainak megállapításához&comma; különösen azért&comma; mert a jelenlegi tanulmány megfigyelési jelleg&udblac;&period; Az egészségmeg&odblac;rzés szempontjából ajánlott a mesterséges édesít&odblac;szerek csökkentése&comma; és helyettük természetes alternatívák&comma; például gyümölcsök&comma; zöldségek és kezeletlen élelmiszerek fogyasztása&period; Egyszer&udblac; megoldásként javasolják a gyümölcsök hozzáadását a vízhez&comma; vagy a alacsony cukortartalmú ételek választását&comma; hogy csökkentsék az egészségügyi kockázatokat és támogassák a fenntarthatóbb életmódot&period;<&sol;p><br><&sol;p>&NewLine; <p>Ez a cikk a Neural News AI &lpar;V1&rpar; verziójával készült&period;<&sol;p>&NewLine; <p>Forrás&colon; <a href&equals;"https&colon;&sol;&sol;www&period;yahoo&period;com&sol;news&sol;articles&sol;concerning-study-reveals-common-food-061500729&period;html" target&equals;"&lowbar;blank" rel&equals;"noopener noreferrer">https&colon;&sol;&sol;www&period;yahoo&period;com&sol;news&sol;articles&sol;concerning-study-reveals-common-food-061500729&period;html<&sol;a>&period;<&sol;p>&NewLine; <p>A képet <a href&equals;"https&colon;&sol;&sol;unsplash&period;com&sol;photos&sol;blue-and-green-peacock-feather-58Z17lnVS4U" target&equals;"&lowbar;blank" rel&equals;"noopener noreferrer">Milad Fakurian<&sol;a> készítette&comma; mely az <a href&equals;"https&colon;&sol;&sol;unsplash&period;com&sol;&commat;fakurian" target&equals;"&lowbar;blank" rel&equals;"noopener noreferrer">Unsplash<&sol;a>-on található&period;<&sol;p>&NewLine;

Hírdetés