<p><p>Az édesítőszerek agykárosító hatásáról szóló tanulmány szerint a nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítőszerek gyorsabb memóriaromlást és gondolkodási problémákat okozhatnak. A Neurology című tudományos folyóiratban közölt kutatás kimutatta, hogy az édesítőszereket nagyobb mennyiségben fogyasztókban 62%-kal gyorsabb volt a kognitív képességek hanyatlása, ami körülbelül 1,6 évnyi agyi öregedésnek felel meg. A kockázat különösen magas volt a diabéteszes és középkorú egyéneknél. A nyolc évig tartó vizsgálatban 12 800 brazil felnőtt vett részt, akiknek édesítőszer-fogyasztását összehasonlították nyelvi, memória- és gondolkodási teszteken mutatott teljesítményükkel.</p><p>A kutatás hangsúlyozza, hogy a mesterséges édesítőszerek egészségügyi kockázatai nem korlátozódnak csupán az agyi funkciókra. A világszervezetek, mint például az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az aszpartámot rákkeltő anyagként jelölte meg, amely emellett károsíthatja a bélflórát, növelheti a pitvarfibrilláció, a túlsúly és a 2-es típusú diabétesz kockázatát. A Harvard Egyetem által hivatkozott kutatások szerint az édesítőszerek szívroham, agyi érkatasztrófa és egyéb szív- és érrendszeri problémák kialakulásának valószínűségét is növelik. Emellett környezeti hatásaik is aggasztóak, mivel nehezen lebomló anyagokként szennyezik a vizeket, és káros hatással vannak a vízi ökoszisztémákra.</p><p>A jelenlegi ismeretek alapján további kutatásokra van szükség a mesterséges édesítőszerek pontos hatásainak megállapításához, különösen azért, mert a jelenlegi tanulmány megfigyelési jellegű. Az egészségmegőrzés szempontjából ajánlott a mesterséges édesítőszerek csökkentése, és helyettük természetes alternatívák, például gyümölcsök, zöldségek és kezeletlen élelmiszerek fogyasztása. Egyszerű megoldásként javasolják a gyümölcsök hozzáadását a vízhez, vagy a alacsony cukortartalmú ételek választását, hogy csökkentsék az egészségügyi kockázatokat és támogassák a fenntarthatóbb életmódot.</p><br></p>
 <p>Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.</p>
 <p>Forrás: <a href="https://www.yahoo.com/news/articles/concerning-study-reveals-common-food-061500729.html" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.yahoo.com/news/articles/concerning-study-reveals-common-food-061500729.html</a>.</p>
 <p>A képet <a href="https://unsplash.com/photos/blue-and-green-peacock-feather-58Z17lnVS4U" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Milad Fakurian</a> készítette, mely az <a href="https://unsplash.com/@fakurian" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Unsplash</a>-on található.</p>

Mesterséges édesítők és az agy egészsége
Mesterséges édesítőszerek károsak lehetnek az agy egészségére, kiderült egy új tanulmányból. A Neurology folyóiratban közölt kutatás szerint, akik nagy mennyiségben fogyasztanak nulla vagy alacsony kalóriatartalmú mesterséges édesítőszereket, gyorsabb memóriavesztésben és gondolkodási problémákban szenvedhetnek. A magasabb adagot fogyasztók agyi öregedése akár 62%-kal gyorsabb is lehet, ami különösen veszélyes középkorúak és cukorbetegek esetében.