<p><p>### Egészségesebb élet 10 perc alatt: Így kerülheted az ultra-feldolgozott élelmiszereket</p><p>Az ultra-feldolgozott élelmiszerek számos krónikus betegséggel hozhatók összefüggésbe, de a mindennapok rohanásában nehéz lehet időt szakítani a frissen főtt ételekre. Rory O’Connell, a neves ír Ballymaloe Szakácsközpont társalapítója és séfje szerint azonban pár egyszerű recepttel – mindössze 10 perc alatt – jelentősen csökkenthetjük ezeknek az egészségtelen ételeknek a fogyasztását. O’Connell tippjei közé tartozik a hagyományos ír szódás kenyér, a változatos lehetőségeket kínáló pesto, valamint a házi majonéz, amelyek mind gyorsan elkészíthetők, és hosszú távon is tárolhatók.</p><p>### Ír szódás kenyér és kreatív pesto – egyszerűen otthon</p><p>O’Connell hangsúlyozza, hogy egy egyszerű kenyér elkészítése alapvető készség, és az ír szódás kenyér tökéletes választás, mivel nem igényel élesztőt, és gyorsan elkészül. A recept egészségesebb változatokat is kínál, például teljes kiőrlésű lisztet és szezámmagot tartalmaz. A pesto esetében pedig nincs szükség a hagyományos alapanyagokra: a bazsalikom és a fenyőmag helyett akár petrezselymet, vadgyömbért, vagy akár kelét is használhatunk, a diófélék közül pedig a kesudió vagy a mandula is kiváló alternatíva. A pesto nemcsak tésztákhoz, hanem húsokhoz, halakhoz, vagy akár pirítóshoz is remek választás, ráadásul hűtőben hetekig eláll.</p><p>### Házi majonéz – gyorsan és sokoldalúan</p><p>A házi majonéz elkészítése kevesebb mint öt percet vesz igénybe, és akár három hétig is eltartható a hűtőben. O’Connell szerint ez a krém tökéletes kiegészítője lehet a házi kenyérnek és a keménytojásnak, így egy egyszerű, de tápláló ételt hozva létre. A receptben csak néhány alapvető hozzávalóra van szükség, mint tojássárgája, mustár, ecet és olaj, így bárki könnyedén kipróbálhatja. Ezekkel az egyszerű, de hatékony receptekkel bárki csökkentheti az ultra-feldolgozott ételek fogyasztását, még a legforgatóbb napokon is.</p><br></p>
 <p>Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.</p>
 <p>Forrás: <a href="https://www.businessinsider.com/foods-can-make-from-scratch-avoid-ultra-processed-food-chef-2025-5" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.businessinsider.com/foods-can-make-from-scratch-avoid-ultra-processed-food-chef-2025-5</a>.</p>
 <p>A képet <a href="https://unsplash.com/photos/a-red-plate-topped-with-sushi-and-vegetables-slA78Y5Lm0o" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Inna Safa</a> készítette, mely az <a href="https://unsplash.com/@innasafa" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Unsplash</a>-on található.</p>

Egészséges ételek 10 perc alatt – Így kerülheted az ultra feldolgozott élelmiszereket
A Ballymaloe Cookery School séfje, Rory O'Connell egyszerű, 10 perc alatt elkészíthető alapételeket ajánl a gyorsult életmódúaknak, hogy csökkentsék a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Ír szódabkenyér, pesto és házi majonéz – ezek a receptek mind kevesebb mint 10 perc alatt elkészíthetők, és egészséges alternatívákat kínálnak a gyorskaják helyett. O'Connell hangsúlyozza, hogy ezek az alapételek nemcsak egyszerűek, hanem hosszú távon is táplálóbbak, mint a bolti feldolgozott termékek. A friss alapanyagok közelsége és a gasztronómia iránti szenvedély inspirálta Rory O'Connell-t, aki egyszerű, de ízletes recepteket oszt meg a mindennapokra. Az ír szódabkenyér például élesztő nélkül készül, a pesto pedig számtalan variációban elkészíthető a szezonális zöldségekből. A házi majonéz pedig alig öt perc alatt elkészül, és akár három hétig is eláll a hűtőben. Ha unod a feldolgozott élelmiszereket, de nincs időd bonyolult főzésre, Rory O'Connell praktikus megoldásokat kínál. Az ír szódabkenyér, a friss pesto és a házi majonéz mind kevesebb mint 10 perc alatt elkészíthető, és egészségesebb alternatívákat nyújtanak. Ezek az ételek nemcsak gyorsak, de sokkal táplálóbbak is, mint a bolti késztermékek, így tökéletes választás a gyors életmódúak számára.