<p><p>Michael W. Twitty, James Beard-díjas szerző új, &#8220;Recipes from the American South&#8221; című könyvében a déli konyha valódi arcát mutatja be &#8211; mely sokkal több, mint csak sült húsok és édes tea. Twitty hangsúlyozza, hogy a déli konyha mélyen szezonális, összetett történelmi gyökerekkel rendelkezik, és folyamatosan fejlődik. Otthonában, Virginiában mutatja be, hogyan növeszt örökölt magvakból gyapotot és földimogyorót &#8211; ez utólasó az ősi afrikai gyökerek tiszteletére. Kertjében termesztett zöldségekből készülnek ételei, mint az okraleves, ami a Tidewater régió jellegzetessége.</p><p>Twitty otthona valódi múzeumnak tekinthető, ahol a falon anyai ági örökség tárgyai &#8211; mint a nagyanyja forró fésűje vagy egy ghánai legyező &#8211; alkotnak szent teret. Szerinte a konyha és a főzés mentális egészségügyi munkaként is funkcionál, különösen azok számára, akik diaszpóra, emigráns vagy elnyomott közösségek tagjai. Könyvében olyan recepteket oszt meg, mint a házi készítésű new Orleans-i beignets, kínai stílusú collard zöldségek Mississippi módra, vagy a savanyú őszibarack, mindegyik hozzáférhető a házi szakácsok számára.</p><p>A szerző hangsúlyozza, hogy afroamerikai déli származásaként is képes elmesélni a cajun, kurd, latinó és kínai közösségek történetét is, hiszen a Dél mindannyiuk otthona. Főzés közben érzékletesen fogalmaz: &#8220;Egy diszfunkcionális család vagyunk, de attól még család.&#8221; Könyve és főzete egyaránt gyógyító erőt képvisel számára, ami segít feldolgozni a történelmi traumákat és megérteni a kultúrák örökségét.</p><p>A cikk egy okraleves recepttel zárul, amely a Tidewater régió (Marylandtól Georgiáig) jellegzetessége, nyugat-afrikai gyökerekkel. A recept hangsúlyozza, hogy bár hozzáadható hús is, tökéletes husmentes változatban is elkészíthető. Az étel elkészítése körülbelül 80 percet vesz igénybe, és 6 adagot készít, teljes értékű táplálkozási élményt nyújtva a helyi hozzávalók harmonikus kombinációjából.</p><br></p>
 <p>Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.</p>
 <p>Forrás: <a href="https://www.npr.org/2025/10/15/nx-s1-5558287/michael-twitty-cookbook-recipes-from-the-american-south" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.npr.org/2025/10/15/nx-s1-5558287/michael-twitty-cookbook-recipes-from-the-american-south</a>.</p>
 <p>A képet <a href="https://unsplash.com/photos/selective-focus-photography-of-person-wearing-cowboy-boots-pG4SPFljR4E" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Rachel Coyne</a> készítette, mely az <a href="https://unsplash.com/@rachelcoyne" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Unsplash</a>-on található.</p>

Dél ízeinek ünnepe
Michael W. Twitty új szakácskönyvében a Dél igazi gasztroörökségét tárja fel, mely messze túlmutat a hagyományos sült húsokon és édes teákon. A James Beard-díjas szerző olyan recepteket oszt meg, amelyek a régió sokszínű történelmét és kulturális keveredését tükrözik. Otthonában mutatja be, hogyan növeli örökített fajtájú gyapotot és földimogyorót tiszteletben tartva rabszolga őseit. Twitty hangsúlyozza: a déli konyha mélyen szezonális, és mindenki számára befogadó asztalt teremt.