<p><p>A rákhalászat nehéz és fáradságos munka. A halászok először elkészítik a csapdákat, majd kihajóznak a tengerre, és lerakják azokat. A koordinátákat rögzítik, hogy később pontosan megtalálják a csapdákat. Ezután visszatérnek a partra, és várnak 12-24 órát, vagy akár egy hetet is, mielőtt újra kihajóznak, hogy begyűjtsék a zsákmányt. A munka igazi része ekkor kezdődik: minden rákot meg kell mérni, súlyozni, minősíteni és rendezni a szabályoknak megfelelően. Eddig ezeket az adatokat kézzel vezették naplókba, de a SeafoodAI nevű startup forradalmi megoldást kínál.</p><p>A Palo Alto-i vállalat áprilisban bemutatta a CrabScan360 nevű eszközét, amely mesterséges intelligenciát használ a rákok méréséhez, rendezéséhez és adatrögzítéshez. Rob Terry, a cég alapítója és vezérigazgatója szerint az eszköz olyan, mint egy &#8220;fáradhatatlan fedélzeti segéd&#8221;, amely azonnal elemezi minden rák méretét, súlyát, nemét és jogi státuszát. A szoftver segít eldönteni, mely rákok tarthatók meg, és melyeket kell visszadobni a tengerbe. A rendszer két változatban érhető el: egy hordozható, hajókra és dokkokra tervezett verzió, valamint egy gyári, teljesen automatizált változat, ahol futószalagon mozgó rákokat vizsgál a scanner.</p><p>A CrabScan360 létrehoz egy digitális ujjlenyomatot minden egyes rákról, ami pontos adatokat szolgáltat a fogás helyéről, idejéről és dátumáról. Ez az információ követhetővé teszi a rákok útját az egész ellátási láncon, ami segít csökkenteni a hibákat és a pazarlást. Emellett a mesterséges intelligencia segítségével bizonyítható a fenntartható halászat, ami egyre fontosabb a Whole Foods, Walmart és Costco vezető kiskereskedők számára, akik 2027-re fenntarthatósági tanúsítvány nélküli tengeri herkentyűket már nem forgalmaznak.</p><p>A SeafoodAI tervei szerint tovább fejleszti a rendszert, hogy valós időben kapcsolja össze a halászokat, feldolgozókat, szabályozókat és nagykereskedőket. A cég más tengeri herkentyűkre, például tonhalra, lazacra és garnélára is tervezi kiterjeszteni a technológiát. Terry szerint ez a megoldás lehetőséget teremt a kisebb és közepes termelők számára is, akik eddig a költségek vagy bonyolultság miatt kimaradtak a digitális átalakulásból. &#8220;Ez egy modern megoldás, amely megfelel a növekvő keresletnek a nyomon követhető és megbízható tengeri herkentyűkért,&#8221; mondta.</p><br></p>
 <p>Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.</p>
 <p>Forrás: <a href="https://www.businessinsider.com/seafoodai-scanning-technology-improves-crabbing-industry-efficiency-2025-5" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.businessinsider.com/seafoodai-scanning-technology-improves-crabbing-industry-efficiency-2025-5</a>.</p>
 <p>A képet <a href="https://unsplash.com/photos/grayscale-photography-of-houses-zpDnUu4sLKY" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Phil Hearing</a> készítette, mely az <a href="https://unsplash.com/@philhearing" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Unsplash</a>-on található.</p>

**A rákhalászat forradalma: mesterséges intelligencia segíti a fenntartható halfeldolgozást**
 Ez a történet kizárólag a Business Insider előfizetők számára érhető el. Legyen Insider, és olvassa el most. A rákfogás kemény munka, de egy kaliforniai startup, a SeafoodAI, AI-alapú megoldást kínál a folyamat egyszerűsítésére. A CrabScan360 nevű eszközük automatikusan méri, rendezi és rögzíti a rákok adatait, miközben digitális nyomot hagy minden egyedről. A startup tervei szerint a technológia hamarosan más tengeri termékekre is kiterjed, mint a tonhal vagy a garnéla, így segítve a fenntartható halászatot. A SeafoodAI célja, hogy valós idejű adatbázist hozzon létre, amely összeköti a halászokat, feldolgozókat és nagykereskedőket.