Google Hirdetés

A klímaváltozás árnyékában – a világ élelmiszertermelése veszélyben

A globális élelmiszertermelés rekordszinten van, de a termés zöme csupán néhány kulcsfontosságú gabonatároló régióból származik. Ukrajna és Oroszország például a világ búza- és árpaexportjának több mint egyharmadát adja. Azonban ezek a termékeny területek, köztük az USA fő mezőgazdasági régiói is, a klímaváltozás miatt a legnagyobb termésveszteségekkel néznek szembe. Egy új tanulmány szerint ez nemcsak a gazdákat, hanem mindenkit érint, hiszen egyre nehezebb és drágább lesz ellátni a növekvő, éhező világ népességét. A klímaváltozás hatására hat alapvető mezőgazdasági termény termésátlaga 11,2%-kal csökkenhet az évszázad végére, még a gazdák alkalmazkodási kísérletei ellenére is. A legnagyobb veszteségek nem a szegényebb, marginális területeken, hanem a már most is jelentős élelmiszertermelő régiókban várhatóak, mint például az USA Midwestje. Ezek a területes korábban ideális talaj- és időjárási viszonyokkal rendelkeztek, de a szélsőséges időjárás drasztikusan csökkentheti a termékenységet. Idén már most is érezhetőek a klímaváltozás hatásai: árvizek pusztították el a rizst Tádzsikisztánban, az uborkát Spanyolországban és a banánt Ausztráliában. Az USA-ban a tavaszi viharok milliós károkat okoztak a terményekben. Korábbi években pedig a brutális hőség jelentős veszteségeket okozott az áfonya, olajbogyó és szőlő termésében. A klímaváltozás következtében a csapadékmennyiség és az átlaghőmérséklet változása tovább rontja a hozamokat, miközben az aszályok és árvizek gyakorisága növekszik. Andrew Hultgren, mezőgazdasági kutató szerint nem meglepő, hogy a klímaváltozás hatással lesz az élelmiszertermelésre, hiszen ez a gazdaság leginkább időjárásfüggő ágazata. A gazdák próbálnak alkalmazkodni új növényfajtákkal, a vetés időzítésének módosításával és az öntözés optimalizálásával, de a kérdés az, hogy ezek az erőfeszítések lépést tudnak-e tartani a felmelegedéssel. A Nature című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alkalmazkodás csökkentheti a veszteségeket, de nem tudja teljesen ellensúlyozni azokat. Minden egyes Celsius-foknyi felmelegedés 120 kalória csökkenést jelenthet személyenként naponta – és ez még a hosszabb növekedési időszakok és a növekvő CO₂-szint előnyei ellenére is.

&NewLine; <p><p>&num; Klímaváltozás és a mez&odblac;gazdaság&colon; világszerte csökkenhet a termés<&sol;p><p>A klímaváltozás egyre nagyobb hatással van a mez&odblac;gazdaságra&comma; és ez súlyos következményekkel járhat a globális élelmiszerellátás szempontjából&period; Bár a világ több élelmiszert termel&comma; mint valaha&comma; a termés nagy része csupán néhány kulcsfontosságú régióban koncentrálódik&period; Például Ukrajna és Oroszország adja a világ búza- és árpaexportjának több mint egyharmadát&period; Azonban ezek a termékeny területek&comma; köztük az USA fontos mez&odblac;gazdasági övezetei is&comma; a klímaváltozás miatt várhatóan jelent&odblac;s termésveszteségeket szenvednek el&period; A &ast;Nature&ast; folyóiratban publikált tanulmány szerint a mérsékelt üvegházhatású gáz-kibocsátási forgatókönyv mellett hat alapvet&odblac; mez&odblac;gazdasági termék hozama 11&comma;2&percnt;-kal csökkenhet a század végére&comma; még a gazdák adaptációs er&odblac;feszítései ellenére is&period; A legnagyobb visszaesés nem a szegényebb régiókban&comma; hanem a már most is jelent&odblac;s élelmiszertermel&odblac; területeken&comma; például az USA Közép-Nyugati részén várható&comma; ahol a kukorica és szója termesztése dominál&period;<&sol;p><p>Az extrém id&odblac;járási viszonyok már most is hatással vannak a termésre&period; Idén például áradások pusztították el a rizst Tádzsikisztánban&comma; az uborkát Spanyolországban és a banánt Ausztráliában&period; Az USA-ban a tavaszi viharok milliós károkat okoztak a mez&odblac;gazdasági területeken&period; Korábbi években a rekordmagas h&odblac;mérsékletek jelent&odblac;s veszteségeket okoztak az áfonya&comma; olajbogyó és sz&odblac;l&odblac; termesztésében&period; A klímaváltozás következtében a növekv&odblac; átlagh&odblac;mérséklet&comma; a változó csapadékminták és a gyakoribb aszályok vagy áradások tovább ronthatják a terméshozamokat&period; Andrew Hultgren&comma; a University of Illinois Urbana-Champaign mez&odblac;gazdasági kutatója hangsúlyozza&comma; hogy az élelmiszertermelés a leginkább id&odblac;járásfügg&odblac; gazdasági ágazat&comma; így különösen érzékeny a klímaváltozásra&period;<&sol;p><p>A gazdák próbálnak alkalmazkodni&colon; új&comma; klímarezisztensebb növényfajtákat tesztelnek&comma; módosítják a vetés id&odblac;zítését&comma; optimalizálják a m&udblac;trágya- és vízhasználatot&comma; valamint beruházásokkal &lpar;például víztározókkal&rpar; próbálják csökkenteni a kockázatokat&period; A kérdés azonban az&comma; hogy ezek az intézkedések lépést tudnak-e tartani a felmelegedéssel&period; Hultgren és csapata 54 ország mez&odblac;gazdasági és id&odblac;járási adatait elemezte az 1940-es évekt&odblac;l kezdve&comma; különös tekintettel a kukoricára&comma; búzára&comma; rizsre&comma; maniókára&comma; sorgóra és szójababra – ezek együttesen az emberiség kalóriabevitelének kétharmadát teszik ki&period; A kutatás eredményei szerint az alkalmazkodás csökkentheti a terméskiesést&comma; de nem képes teljesen ellensúlyozni a klímaváltozás hatásait&period;<&sol;p><p>A számítások szerint minden egyes Celsius-foknyi felmelegedés körülbelül 120 kalória&sol;nap&sol;f&odblac;vel csökkenti a globális élelmiszertermelést&comma; még akkor is&comma; ha figyelembe vesszük a hosszabb növekedési id&odblac;szakokat és a növekv&odblac; szén-dioxid-koncentráció el&odblac;nyeit a növények számára&period; A mérsékelt kibocsátási forgatókönyv szerint – ami 2-3 °C-os h&odblac;mérséklet-emelkedést jelentene 2100-ig – a jövedelemnövekedés és az adaptációs intézkedések csak a termésveszteség egyharmadát tudnák kompenzálni&period; Ez azt jelenti&comma; hogy a jöv&odblac;ben nehezebb és drágább lehet ellátni a világ egyre növekv&odblac; népességét&comma; különösen a klímaváltozás miatt kiszámíthatatlanabbá váló mez&odblac;gazdasági körülmények között&period;<&sol;p><br><&sol;p>&NewLine; <p>Ez a cikk a Neural News AI &lpar;V1&rpar; verziójával készült&period;<&sol;p>&NewLine; <p>Forrás&colon; <a href&equals;"https&colon;&sol;&sol;www&period;wired&period;com&sol;story&sol;the-world-is-producing-more-food-than-ever-before-but-not-for-long&sol;" target&equals;"&lowbar;blank" rel&equals;"noopener noreferrer">https&colon;&sol;&sol;www&period;wired&period;com&sol;story&sol;the-world-is-producing-more-food-than-ever-before-but-not-for-long&sol;<&sol;a>&period;<&sol;p>&NewLine; <p>A képet <a href&equals;"https&colon;&sol;&sol;unsplash&period;com&sol;photos&sol;table-EyqNq53zVP8" target&equals;"&lowbar;blank" rel&equals;"noopener noreferrer">Reda Chakir<&sol;a> készítette&comma; mely az <a href&equals;"https&colon;&sol;&sol;unsplash&period;com&sol;&commat;redachakir" target&equals;"&lowbar;blank" rel&equals;"noopener noreferrer">Unsplash<&sol;a>-on található&period;<&sol;p>&NewLine;

Hírdetés