<p><p>A Starbucks, mint az Egyesült Államok második legnagyobb éttermlánca, folyamatosan fenntarthatósági ígéretekkel pozicionálja magát, amelyek középpontjában a &#8220;több adás, mint amennyit elvesz&#8221; környezeti célkitűzés áll. Azonban a vállalat alkalmazottai – akiket a cég &#8220;partnereknek&#8221; nevez – nyilvánosan osztottak meg aggodalmas képeket és tapasztalatokat, amelyek a gyakorlatban jelentős ellentmondást mutatnak ezen elkötelezettséggel. Egy Reddit-felhasználó például felvételt készített arról, hogy egy étteremben a pult minden centijét elárasztották a kidobásra ítélt péksütemények és szendvicsek, ami a minimális rendelési kötelezettségek miatti túlkészletezés következménye.</p><p>A problémát számos alkalmazott erősítette meg saját tapasztalataival: egyes üzletek naponta akár 25 ebéd szendvicset is kidobnak, míg mások egész raklapnyi élelmiszert kénytelenek selejtezni a logisztikai partnerek megbízhatatlansága vagy a belső szabályozások miatt. Bár a Starbucks hivatalos dokumentumai hangsúlyozzák az élelmiszer-pazarlás csökkentését és az adományozási programokat, a valóságban az alkalmazottak szerint a gyakorlatban gyakran akadályokba ütköznek – például az élelmiszerek adományozása előtt szigorú biztonsági előírásokat kell teljesíteni, és a logisztikai lánc megbízhatatlansága tovább rontja a helyzetet.</p><p>A cég 2023-ban bátorította a regionális menedzsereket, hogy azonosítsák a hatékonysági lehetőségeket, de a változás lassúnak tűnik. Eközben más nagy kereskedelmi láncok, mint a Kroger vagy a Chipotle, már bevezettek olyan megoldásokat, mint az élelmiszer-adományozás vészhelyzetekben vagy a komposztálás, ami rávilágít arra, hogy a Starbucksnak is léteznek alternatívák a hulladék csökkentésére. Az alkalmazottak elkeseredése főként onnan ered, hogy a vállalat környezeti törekvései és a napi gyakorlat között szembetűnő a szakadék, miközben a helyi közösségekben sürgősen lenne szükség a megmenthető élelmiszerekre.</p><br></p>
 <p>Ez a cikk a Neural News AI (V1) verziójával készült.</p>
 <p>Forrás: <a href="https://www.yahoo.com/news/articles/starbucks-employees-sound-off-disturbing-000000057.html" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.yahoo.com/news/articles/starbucks-employees-sound-off-disturbing-000000057.html</a>.</p>
 <p>A képet <a href="https://unsplash.com/photos/red-roses-in-brown-cardboard-box-on-bicycle-6WrKKQcEnXk" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Boxed Water Is Better</a> készítette, mely az <a href="https://unsplash.com/@boxedwater" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Unsplash</a>-on található.</p>

A fenntarthatóság ígérete és a kenyérpusztítás valósága
A Starbucks munkatársak felfedték, hogy a cég fenntarthatósági ígéretei ellenére óriási mennyiségű ételt dobnak el a minimális rendelési kötelezettségek miatt. Reddit-en megosztott felvételeken halmokban láthatóak a selejtezett péksütemények és szendvicsek, ami szembe megy a Starbucks 2025-ös környezetvédelmi céljaival. A dolgozók szerint a túlrendelés és a logisztikai problémák miatt naponta tucatnyi étel végzi a kukában, holott helyi adományozási lehetőségek is lennének.